Eerste zolder: historisch museum in de “Torenkamer”

IMG_2856bewerkt

De eerste zolder is pas in 1907 aangelegd om plaats te bieden aan het fraaie Van Hirtumorgel uit 1840. In 1964 kreeg dit orgel na een restauratie zijn huidige plaats in de kerk. In 2016 is hier de ‘Torenkamer’ gerealiseerd: een permanente, museale tentoonstelling over de rijke geschiedenis van Hilvarenbeek en zijn bijzondere toren. Het accent van de expositie ligt op de 15e en 16e eeuw.

Ook is er aandacht voor belangrijke personages uit  het verleden van het dorp: de heilige Adrianus van Beek, arts en taalkundige Johannes Goropius Becanus, dominee Jacob van Heusden, orgelbouwer B.P. van Hirtum, priester P.C. de Brouwer en schrijver en toneelpromotor Jan Naaijkens.

IMG_3026bewerkt

Tijdens de wintermaanden logeert hier ‘reuzin Hildewaris’, de naamgeefster van het dorp Hilvarenbeek. Als gravin ‘Hilsuïndis’, echtgenote van graaf Ansfried van Hoei (later bisschop van Utrecht) wordt zij in verband gebracht met de stichting  van de kerk tussen 970 en 995. Andere bronnen koppelen Hildewaris aan het verheffen ervan tot kapittelkerk omstreeks 1150.

Vanuit deze ruimte is ook de loggia van de toren toegankelijk, vanwaar men uitkijkt over de groene Vrijthof.

1e zolder: torenkamer
2e zolder: tentoonstellingszolder
3e zolder: uurwerkzolder
4e zolder: klokkenzolder
5e zolder: carillon
6e zolder: uitkijkzolder en torenspits

Volg de Beekse Toren ook op Facebook: